Fransa maliye bakanı gelecek sene Buenos Aires’te gerçekleşecek G20 zirvesinde Bitcoin’in konuşulması gerektiğinisöyledi.

Fransız haber kanalı LCI’ya konuşan Le Maire, özellikle düzenleme alanında Bitcoin “sorusunun” uluslararası hükûmetler forumunda bir konu haline gelmesi gerektiğini söyledi:

“Gelecek G20 başkanı Arjantin’e Nisan’daki G20 zirvesinde hep beraber Bitcoin sorusu hakkında konuşmak üzere teklifte bulunacağım. Ortada bariz bir şekilde spekülasyon riski var. Bunu düşünmeli ve diğer tüm G20 üyeleriyle birlikte Bitcoin’in nasıl düzenlenebileceğini incelemeliyiz.”

Bitcoin’in 2017 yılında yaşadığı inanılmaz büyüme hem pek çok bilinir yatırımcıdan, hem de medyadan yoğun ilgi görmüştü ancak Bitcoin artık devletler tarafından da yakından incelenmeye başladı. Ama devletlerin kripto paralara yaklaşımıyla blockchain teknolojisine yaklaşımı neredeyse tamamen farklı.

Şuana kadar kripto paraları zaten düzenlemiş ülkeler arasında ABD ve Japonya bulunuyor. Dünya genelinde kripto paralara karşı tam kapsamlı bir yasak uygulayan ülkeler arasında ise Fas ve Bolivya bulunuyor. Güney Kore’nin de bu ülkeler arasına katılabileceği yönünde haberler mevcut.

Geçtiğimiz hafta Kanada Bankası yöneticisi Stephen S. Poloz kripto paralar etrafındaki “gürültünün” kendisin “geceleri uyutmadığını” söylerken bir ABD düzenleyicisi tam tersi yönde açıklama yaparak Bitcoin’in küresel ekonomide bıraktığı “etkinin” zar zor fark edildiğini söylemişti.

Dünya genelinde kripto paralara bakış açısı zaten yeteri kadar karmaşık değilmiş gibi Fransa Bankası yöneticisi Francois Villeroy de Galhau direkt olarak Bitcoin’in bir “para birimi” olduğu olgusuna karşı çıkmış ve Bitcoin’e öyle davranılmaması gerektiğini söylemişti. Pekin’de katıldığı konferansta Bitcoin hakkında yorum yapan de Galhau şöyle söylemişti:

“Açık olmak gerekiyor. Bitcoin bir para birimi değil hatta bir kripto para bile değil. (Bitcoin) bir spekülatif varlık. Değeri ve değişkenliğinin hiçbir ekonomik tabanı yok ve kimsenin sorumluluğunda değiller. Fransa Bankası, Bitcoin’e yatırım yapanlara riskin tamamen kendilerinde olduğunu hatırlatıyor.”

Kaynak: Koin Bülteni