Cambridge Üniversitesinde iktisat tarihçisi olan Dr. Garrick Hileman, CNN ile yaptığı röportajda Bitcoin’in ekonomik bir mucizeden eksik kalır yanı olmadığını belirtti.

Hileman:

“Pek çok ekonomist (Bitcoin’i) kusurlu bir para biçimi olarak görmezden geldi ancak kusurlu bir para biçimi, Bitcoin’in eriştiği tanınırlığa asla ulaşamaz. Günümüzde 5 ile 10 milyon arasında aktif kripto para kullanıcısı olduğu düşünülüyor. Benim gözümde bunun, küçük bir ekonomik mucizeden aşağı kalır yanı yok.”

Bitcoin’in Temsil Ettiği Şey

Bitcoin Dünya’nın ilk merkezsiz parası. Bitcoin, herhangi bir sansür uygulanamayacak bir para saklama deposu ve hiçbir merkezi kuruluş, otorite ya da hükûmet tarafından değiştirilemeyecek bir para.

Bitcoin’in merkezsiz yapısı ve eşler arası (P2P) protokolü, Bitcoin’in herhangi bir aracıya veya üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan kendi içinde bir ekonomi düzeni sağlamasına olanak tanıması açısından eşsizler. Dünya’daki bazı merkez bankalar ve finansal kurumlar Bitcoin’in bu özelliklerinden biraz çekinirken Finlandiya Bankası ekonomistleri, Bitcoin’in “harika yapısı”nı araştırma yönünde teşvik ediyor.

“Monopoly without a monopolist: An economic analysis of the Bitcoin payment system” isimli yazıda Finlandiya Bankası araştırmacıları:

“Bitcoin yasal olarak düzenlenmiş değil. Düzenlenemez. Düzenlemenin gereği de yok çünkü bir sistem olarak, içinde bulunan protokole uyuyor ve kullanıcılara kestiği işlem ücretleri madencilerin çabalarından bağımsız olarak kullanıcılar tarafından belirleniyor. Hiçbir işlevi olmasaydı bile bir ekonomik sistem olarak devrimsel bir tasarıma sahip olan Bitcoin, ekonomistlerin ilgisine ve dikkatine layıktır. Bariz olan işlevselliği ve kullanışlılığı, ekonomistleri bu harika yapıyı araştırmaya daha da fazla teşvik etmeli.”

Küresel Etki

Yukarıda gördüğünüz üzere Hileman Bitcoin’i bir ekonomik mucize olarak tanımladı ancak “küçük” bir ekonomik mucize olarak. Şuanda 175 milyar $ piyasa hacmiyle büyük bankaları geçmeyi başarmış ve pek çok hisse senedinden daha yüksek likiditeye sahip olan Bitcoin’in ne kadar “küçük” olduğu tartışılır.

Geçtiğimiz on bir ayda Bitcoin’in küresel finansal sisteme çok büyük etkisi oldu ve mevcut sistemi daha hızlı biçimde değiştirmeye devam edecek. Şuanda dahi kurumsal yatırımcılar Bitcoin piyasasına ayak atmaya başladılar. Coinbase CEO’su Brian Armstrong şuanda yaklaşık 10 milyar $ değerinde kurumsal paranın, Bitcoin gibi dijital paralara yatırılmak üzere hazır beklediğini söylüyor:

“Geçtiğimiz yılda dijital para ticareti yapmak adına 100’den fazla serbest yatırım fonu oluşturuldu. Bu sayıdan çok daha fazla kurumsal yatırımcı dijital varlıkların ticaretini araştırmaya başlıyor. Bazı tahminlere göre şuanda 10 milyar $ değerinde kurumsal para, dijital paralara yatırılmak üzere bekliyor.”

Ekonomik Mucize

Büyük çaplı serbest yatırım fonları ve aynı büyüklükteki yatırım bankaları Bitcoin’e geçiş yapmaya devam ettikçe bireysel yatırımcılar da bu akıma dahil olmaya devam edecek. Şuanda dahi Coinbase’e ciddi miktarda yeni yatırımcı kayıt oluyor. O aşamadan sonra Bitcoin küçük bir ekonomik mucizeden ziyade büyük bir mucizeye dönüşecek. Belki de ancak o zaman Bitcoin finans sektörünü tam anlamıyla değiştirebilecek.

Japonya, Güney Kore gibi Dünya’nın önde gelen ekonomileri Bitcoin’i çoktan yasal bir para birimi ve yatırım aracı olarak tanırken kripto para borsalarına, iş yerlerine ve yatırımcılarına da düzenlemeler getiriyorlar.

Hileman aynı zamanda günümüzde bankaların sunduğu pahalı ve yetersiz hizmetlerden kaçınmak adına lüks piyasaların geniş çaplı işlemlerinde Bitcoin’in artarak kullanılmaya başladığını belirtti:

“On binlerce dolar değerindeki adeta bir sanat eseri için yalnızca 2 $ işlem ücreti ödüyorsanız hiç işlem ücreti ödemiyor gibisinizdir. Ancak o değerdeki bir sanat eserine yüzde iki veya üç civarında bir işlem ücreti ödüyorsanız sayılar baya artış gösterebilir.”

Kaynak: Koin Bülteni