Bitcoin’in yasal statüsü ülkeden ülkeye büyük farklılık gösterir ve birçoğunda halen kabul edilmemiş veya tasarı aşamasındadır. Bazı ülkeler açıkça kullanımına ve ticaretine izin vermiş olsa da bazıları yasaklamıştır.

Aynı şekilde, çeşitli devlet kurumları, bölümler ve mahkemeler Bitcoin’leri farklı şekilde sınıflandırmıştır.

Bu yazı, Bitcoin’lerin yasal statüsünü anlatırken, Dijital para ve Bitcoin için geçerli olan düzenlemeler ve yasaklar değişiklik gösterebilir.

Almanya – Yasadışı değil.
Federal Finansal Denetleme Kurumu tarafından 19 Aralık 2013 tarihinde yayınlanan bitcoin ile yapılan bildirime göre, dijital para birimleri, yasal düzenlemelerin kategorisine giren yasal olarak bağlayıcı mali araçlardır

Amerika Birleşik Devletleri – YASAL.
ABD Hazinesi, bitcoin’i 2013’te sanal bir para birimi olarak sınıflandırdı. Emtia Vadeli İşlem Komisyonu, CFTC, Eylül 2015’te bitcoin’i emtia olarak sınıflandırdı. Eylül 2016’da federal bir hâkim “Bitcoin, bu terimlerin açık anlamıyla bir fon” olduğuna hükmetti. Sayıca en çok kripto paraya ev sahipliği yapan ve dünya Bitcoin ticaret hacminin öncüsü Amerika Birleşik Devletleri’dir. Pek çok ülke, kripto paraların yasallaşmasını sağlaması ve düzenlemesi ile ilgili Amerika’nın alacağı tavrı ve yaklaşımlarının neticelerini beklemektedir.

Arjantin – Yasadışı değil.
Arjantin Ulusal Anayasası uyarınca, Bitcoin para olarak kabul edilebilir ancak yasal para birimi değildir.

Avrupa Birliği – Yasadışı değil.
Avrupa Birliği Bitcoin’in para birimi statüsüyle ilgili olarak belirli bir mevzuat çıkarmamasına karşın, KDV / GST’nin geleneksel para birimi ile Bitcoin arasındaki dönüşümün geçerli olmadığını belirtti. Ekim 2015’te Avrupa Birliği Adalet Divanı, “Bitcoin ve Dijital para birimleri için; geleneksel para birimlerinin alışverişi KDV’den muaftır ve Üye Devletler, diğer şeylerin yanı sıra, para birimine ilişkin işlemlerden muaf tutulmalıdır” yorumunda bulundu ve böylece Bitcoin’i bir emtia olmaktan ziyade para birimi haline getirdi.

Avustralya – YASAL.
Aralık 2013’te Avustralya Merkez Bankası yöneticisi, bir röportajında “Bu ülkede bir dükkânda başka bir para birimi cinsinden işlem yapmaya karar veren insanlara izin vermeseydik; onları durduracak hiçbir şey olmazdı. Bu yüzden rakip para birimlerimiz var ” sözleriyle belirtti.

2017 – Avustralya Bitcoin’e uyguladığı çifte vergilendirmeyi kaldırmıştır, ancak Bitcoin için özel bir tertip etme yapılmamıştır. Avustralya, Bitcoin’i emtia olarak değerlendirmektedir. Avustralya Borsası Blok-Zincir teknolojisini test etmektedir. Avustralya Postası, servislerini iyileştirmek emeliyle, dijital kimlikleri Blok-Zincir metotuyla yapmayı amaçlamaktadır.

Bangladeş – Yasadışı.
Eylül 2014’te Bangladeş Bankası,”Sanal para birimini kullanan herhangi biri, ülkenin sıkı para aklamayla mücadele kanunlarına göre hapsedilebilir” dedi.

Belçika – Yasadışı değil.
Belçika Maliye Bakanı, Bitcoin sistemine ilişkin devlet müdahalesinin şu an için gerekli görülmediğini belirtti.

Birleşik Krallık – YASAL.
Birleşik Krallık hükümeti, dijital paranın şu anda düzenlenmediğini ve KDV dâhil çoğunlukla ‘yabancı para birimi’ olarak muamele gördüğünü belirtti. Birleşik Kraliyet pek çok Bitcoin ve Blok-Zincir yenilikçi şirketlerine ev sahipliği yapar. Bitcoin’e özel para muamelesi yapılır, Bitcoin’le yapılan alışverişlere katma değer vergisi uygulanır.

Brezilya – Yasadışı değil.
2017 Yılında Brezilya Merkez bankasının beyanına göre bir düzenleme yapılmamıştır.

Bolivya – Yasadışı.
Bolivya Merkez Bankası, 2014’te Bitcoin yasaklayan bir karar yayınladı.

Bulgaristan – Yasadışı değil.
Bitcoin, ödeme sistemleri ve ödeme servislerini anlatan yasayla düzenlenmiştir.

Cezayir.YASAL
Cezayir ‘de  Bitcoin Şu anda yasal, ama “Cezayir 2018 (madde 113 Kanunu)” yeni Maliye Kanunu ‘nda Bitcoin yasağına gidiyor ”

Çin (PRC) – Yasadışı değil.
İnsanlar ve Şirketler Çin’de Bitcoin alabilir ,satabilir ve ticaret yapabilir, ancak düzenleme bankalar gibi finansal firmaların aynı şeyi yapmasını yasaklar.

Çek Cumhuriyeti – Yasadışı değil.
Bitcoin ticareti Çek Ulusal Bankası tarafından yetkilendirilmeyi gerektirmez ve Çek Ulusal Bankası böyle bir yetki vermez.

Danimarka – Yasadışı değil.
Danimarka, nakit kullanımını kaldırmak ve dijital para birimine geçmek isteyen ülkelerdendir. Kendi merkez bankasından da tamamiyle vazgeçmeden, Bitcoin ve itibari dijital parasını beraberce günlük hayatta kullanmayı tasarlamaktadır. Danimarka Finansal Denetim Otoritesi, Bitcoin’in para birimi olmadığını ve kullanımını düzenleyemeyeceğini belirten bir bildiri yayınladı.

Ekvator YASADIŞI
Ekvator hükümeti, bit eşi ve diğer dijital para birimlerini yasakladı.

Estonya – YASAL.
Blok-Zincir teknolojisini sağlık, bankacılık ve hem de yurttaşlarının idareye katılmalarını sağlamak için kullanmayı tasarlamaktadır. Yurttaşlarına Blok-Zincir tabanlı ilk elektronik-oylama sistemini getirmiştir. Estonya’da Bitcoin ve dijital para kullanımı hükümet tarafından denetlenmemekte veya kontrol edilmemektedir.

Endonezya – Yasadışı değil.
6 Şubat 2014’te Banka Endonezya , “Para Birimi Hakkındaki 7 Yılı Kanun ve 23 Aralık 1999 Sayılı Kanun ile ilgili olarak, birkaç kez tadil edilmiş Kanun kapsamında, biten kanuna ilişkin bir basın açıklaması yayınladı. En son Kanunla No 6, Yıl 2009, Banka Endonezya, bitcoinin ve diğer sanal para birimlerinin, Endonezya’da para birimi ya da yasal ödeme aracı olmadığını belirtti.

Filipinler- Yasadışı değil.
6 Mart 2014’te, Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP), dijital para ticareti ve kullanım ile ilgili riskler konusunda bir açıklama yaptı Bitcoin alışverişi şu an BSP tarafından düzenlenmemektedir.

Finlandiya – YASAL.
Finlandiya Merkezi Vergi Heyeti, Bitcoin’i bir finansal servis olarak tanımlamış, Bitcoin’i ve teminini katma değer vergisinden muaf tutmuştur.

Fransa – Yasadışı değil.
Fransa Maliye Bakanlığı, sanal para uzmanlarının ve borsaların vergilendirilmesi ile ilgili olarak 11 Temmuz 2014’te düzenlemeler yayınladı.

G7 – Yasadışı değil.
2013’te G7 Mali Eylem Görev Gücü, kurallara uymayan ve dijital para birimleri gönderen şirketlere uygulanabilecek aşağıdaki açıklamayı yaptı: “Anonim kaynaklardan üçüncü taraflara finansman sağlayan internet tabanlı ödeme hizmetleri, artan bir riskle karşı karşıya kalabilir [Kara para aklama / terörist finansman]. ”

Güney Afrika – Yasadışı değil.
Aralık 2014’te, Güney Afrika Merkez Bankası, Sanal Para Birimine ilişkin bir rapor yayınlayarak sanal para biriminin ‘yasal bir statü veya düzenleyici çerçeve’ olmadığını beyan etti.

Güney Kore – YASAL.
Samsung ve LG gibi dev teknoloji firmalarına ev sahipliği yapan Güney Kore’de, Bitcoin’i tertip eden bir yasa olmamasına karşın, Bitcoin bir ödeme metodu olarak kabul görmüştür ve her geçen gün yaygınlığı artmaktadır. Güney Kore, Bitcoin konferanslarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Hırvatistan – Yasadışı değil.
6 Aralık 2013’te, Hırvat Merkez Bankası, dijital para birimlerinin dolaşımı hakkında bir araştırma yürüttüğünü ve Bitcoin’in Hırvatistan’da yasadışı olmadığı sonucuna vardığını bildirdi.

Hindistan – Yasadışı değil.
Hindistan Merkez Bankası Bitcoin’le ilgili düzenlemesi yoktur.

Hong Kong – Yasadışı değil.
8 Ocak 2014’te Finansal Hizmetler ve Hazine Bakanlığı Sekreteri; “Hong Kong’un şu an dijital paraları ve diğer sanal para birimlerini doğrudan düzenleyen bir mevzuata sahip olmadığını belirten bir konuşma yaptı.

Hollanda – YASAL.
Bitcoin gibi sanal para birimleri şu an Hollanda’nın Finansal Denetim Yasası kapsamında değildir. Hollanda Arnhem, sanki bir Bitcoin şehridir. Şehirde 100’den fazla, Bitcoin’le alışveriş yapılabilen mekanlar vardır. Hollanda bankaları, Blok-Zincir metotuyla kendi teknolojilerini geliştirip, giderleri azaltmak için kullanmanın yollarını araştırmaktadırlar.

İzlanda – YASAL.
İzlanda Merkez Bankası’nın 2014 tarihli bir görüşüne göre “İzlanda’daki finansal kuruluşlardan döviz alımı veya sanal para ile işlem bazında sınırları aşan döviz transferi yapma izni yoktur.”
12 Mart 2017’de Merkez Bankası kurallarını değiştirmiştir. Yeni Kurallar ile, 87/1992 sayılı Döviz Piyasası Yasası’nın kısıtlamalarından geniş ve genel istisnalar tanınmıştır

İrlanda – Yasadışı değil.
İrlanda Merkez Bankası, İrlanda Parlamentosu toplantısında dijital para birimlerini düzenlemediğini belirtti.

İsrail – Yasadışı değil.
İsrail, 23 Aralık 2013 tarihi itibarıyla dijital para birimlerini düzenleyen herhangi bir özel yasayı kabul etmemiştir.

İspanya – Yasadışı değil.
Bitcoins’teki işlemler takas işlemleri ile aynı kanunlara tabidir.

İsveç – YASAL.
İsveç de Danimarka gibi, nakit kullanımını kaldırmak isteyen ülkelerdendir. İsveç merkez bankası Riksbank’ın negatif getiri uygulamasından etkilenmemek için, İsveç yurttaşları Bitcoin’i kullanabilmektedirler, bu sayede servetlerini savunabileceklerdir. İsveç Finansal Denetleyici Otoritesi, Bitcoin’i ödeme metotu olarak yasallaştırmıştır. İsveç Vergi Dairesi, dijital para ticaretinin KDV’ye tabi olmadığını belirten, bunun yerine Finansinspektionen (Finansal Denetim Otoritesi) yönetmeliklerine tabi olan ve işlendiği gibi katma değer vergisi (KDV) üzerinde bir ön düzenleme yapmıştır. Karar, İsveç Vergi Dairesi tarafından temyiz edilmiştir.

İsviçre – YASAL.
2016’da İsviçre Zug şehrini, Bitcoini şehir ücretlerini ödemek için bir test ve gelecekteki teknolojileri ilerleten bir bölge olarak seçti. İsviçre’nin devlete ait demiryolu şirketi olan İsviçre Federal Demiryolları, bilet makinelerinde bitcoin satıyor.

İtalya – Yasadışı değil.
İtalya, özel kişilerin kullandığı işlemleri düzenlemiyor.

Jameika – YASAL.
Jameika haber kaynaklarına göre bitcoin kullanımı yaygındır. Ulusal Merkez Bankası kreipto para birimleride dahil olmak üzere bu teknolojinin kullanılması ve fırsatlları yaratılması gerektiğini açıkladı.

Japonya – YASAL.
Japonya, dijital paraları ve dijital para birimlerini para olarak resmen tanır.

Kanada – YASAL.
Bitcoin, Kanada Bankasının, mevcut hükümlerine göre basitçe “maddi olmayan” olarak sınıflandırılmıştır. Bitcoin, Kanada’da kara para aklama ve terörle mücadele yasaları kapsamında yönetilir. Kanada da pek çok Bitcoin yenilikçi şirkete ev sahipliği yapar.

Kıbrıs – Yasadışı değil.
Kıbrıs’ta Bitcoin kullanımı yasak değildir.

Kırgızistan – Yasadışı.
Bir Temmuz 2014’te Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bankası’nın açıklaması, “özellikle sanal para biriminin”, özellikle de, Kırgız Cumhuriyeti’nde ödeme aracı olarak kullanılmasının kanunun ihlali olacağını belirtti.

Kolombiya – Yasadışı değil.
Superintendencia Financiera de Colombia tarafından 26 Mart 2014 tarihli genelgede, Bitcoin kullanımının Kolombiya’da düzenlenmediği belirtilmektedir.

Lübnan – Yasadışı değil.
Caydırıcı düzenlemeler mevcut. Lübnan hükümeti, Bitcoin ve benzeri diğer sistemlerin kullanımı sebebiyle caydırıcı bir uyarı yayınladı.

Litvanya – Yasadışı değil.
Litvanya Merkez Bankası, 31 Ocak 2014’te Bitcoin’in Litvanya’da yasal ihale olarak tanınmadığını ve Bitcoin kullanıcılarının kullanımıyla ilgili yüksek risklerin farkında olması gerektiğini bildiren bir uyarı yayınladı.

Lüksemburg – Yasadışı değil.
Finans Gözetim ve Araştırma Merkezi, Şubat 2014’te döviz kurunun ve diğer Kripto para birimlerinin durumunu onaylayan bir iletişim yayınladı. İlk BitLicence Ekim 2015’te yayınlandı ve hükümet bu gelişmeyi aktif bir şekilde destekliyor.

Malezya – Yasadışı değil.
Bank Negara Malezya’nın bitcoinle ilgili görüşlerine ilişkin resmi bir açıklama bulunamadı.
BNM, 4 Ekim 2017’de, kripto para birimlerinin Malezya’da yasaklanıp yasaklanıp tutulmamasına ilişkin kararın yıl sonundan önce alınacağını açıkladı.

Malta – Yasadışı değil.
Malta’da şu anda dijital para birimleri ile ilgili herhangi bir düzenleme yok.

Meksika – YASAL.
Bitcoin 2017 itibariyle Fintech Yasası tarafından düzenlenmiştir ve Meksika’da yasaldır.

Nepal – Yasadışı.
13 Ağustos 2017’de Nepal Rastra Bank, bitcoini yasadışı ilan etti.

Nikaragua – YASAL.
Haber kaynakları ülkede dijital paranın kullanıldığını gösteriyor.

Norveç – YASAL.
Norveç Vergi İdaresi, dijital paraların vergi ile ilişkili amaçlarla sermaye mülkü olarak ele alınacağına dair bir bildiri yayınladı. Norveç hükümeti 2017 Şubat ‘ta belirtilen Bitcoin satın alma veya satış üzerinde KDV olmayacağını belirtti.

Pakistan – Yasadışı değil.
Şu anda Pakistan’da herhangi bir düzenleme yok. Pakistan Devlet Bankası’na göre, biraz daha büyük bir oyuncunun pazara girmesini isteyene kadar bitcoin düzensizdir.

Polonya – Yasadışı değil.
Polonya’da bitcoin’in kullanımı halen yasal bir kanunla düzenlenmemektedir.

Portekiz – Yasadışı değil.
Bitcoin’in Portekiz’de belirli bir yasal çerçevesi yoktur.

Romanya – Yasadışı değil.
Mart 2015 itibarıyla Romen Merkez Bankası’nda yayınlanan resmi bir bildiride “dijital para birimlerinin ödeme olarak kullanılmasının finansal sistem için belirli riskler olduğunu” belirtti.

Rusya – Yasadışı değil.
Rusya daha önce Bitcoin kullanımını yasaklamıştı, ancak Kasım 2016’dan itibaren Bitcoin “yasadışı değil” şeklinde ilan edildi.

Singapur – Yasadışı değil.
Aralık 2013’te Singapur Para Otoritesi “malların ve hizmetlerin karşılığında döviz kurlarını kabul edip etmediğini ya da almadığını ticari bir kararla MAS’ın müdahale etmediğini” bildirdi.

Slovakya – Yasadışı değil.
Slovak Ulusal Bankası (NBS), Bitcoin’in bir para biriminin yasal niteliklerine sahip olmadığını ve dolayısıyla ulusal kontrol altına girmediğini belirtti. Sanal para birimlerinin alışverişi veya alışları, yatırımcıların işletme riskini temsil eder ve yatırımcıların parası korunmaz. Borsalarda veya alımlarda meydana gelen kayıpların telafisi için hiçbir yasal hak yoktur.

Slovenya – Yasadışı değil.
Slovenya Maliye Bakanlığı 23 Aralık 2013’te Slovenya Vergi Dairesi’nden gelen talebe yanıt olarak Bitcoinin ve diğer sanal para birimlerinin durumu hakkında resmi bir görüş bildirdi. Görüş, bit yelpazesinin Slovenya kanunları çerçevesinde parasal ve finansal bir araç olmadığını belirtmektedir.

Suudi Arabistan – Yasadışı değil.
Bitcoin, Suudi Arabistan’daki herhangi bir hükümet partisi tarafından yasaklanmadı. Sadece Suudi Arabistan Parasal Otoritesi (SA) yüksek risk olduğu ve SA’da tanınmış olarak kullanması konusunda uyarıda bulundu ve bayilerine herhangi bir koruma veya hak garanti edilmeyecektir diye belirtti.

Şili – Yasadışı değil.
Bitcoin’lerin kullanımı hakkında herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Tayvan – Yasadışı değil.
Bitcoin ATM’leri burada yasaklanmıştı. Ancak Bitcoin paralar 6000’den fazla mağazadaki kiosklarda satın alınabiliyor.

Tayland – YASAL.
Tayland Bankası, 2013 yılında Bitcoin’i yasadışı ilan etti, ancak bazı bit dönüşüm şirketleri işletme lisanslarını elde edebildi. Bir girişimci işletme lisansının, “malları ve hizmetleri alıp satmak için dijital para alım satımı yapmak için başvurusu üzerine Tayland hükümeti “Bitcoin kaynaklı ticaretin yasak olduğunu” söyledi ve lisansını iptal etti.
Güncelleme 2016 Mayıs: Tayland Bankası “Bitcoin Yasadışı Değil Ancak; Tayland Bankası Bitcoin Kullanımına Karşı Sizleri Uyarıyor”. Diye bir bildiri yayınlamıştır.
SEC Tayland,27 Ekim 2017 tarihli  bir Halkla İlişkiler Belgesi yayınladı, Aor Tor Ngor 34/2560 Konu: İlk Madeni Para Teklifine Yasal Düzenleme (ICO).

Türkiye – Yasadışı değil.
Türkiye’de dijital paraya ilişkin hiçbir resmi düzenleme mevcut değildir.

Ürdün – Yasadışı değil & Caydırıcı düzenlemeler mevcut.
Ürdün Hükümeti, dijital para birimlerini ve benzeri sistemlerin kullanılmasını caydırıcı bir uyarı yayınladı.

Ürdün Merkez Bankası bankalar, Döviz kurları, finans şirketleri ve ödeme hizmeti şirketleri Bitcoin veya diğer dijital para birimleri ile ilgili yasakladı ve Bitcoin’in riskleri hakkında kamuoyunu uyardı. Ancak yasak olmadığından bitcoinler küçük işletmeler ve tüccarlar tarafından kabul edilmektedir.

Vietnam – Yasadışı değil.
Bitcoin, Şubat 2014’te Devlet Bank of Vietnam’a göre yasal olarak onaylanmadı ve korunmadı.
Vietnam’daki Bitcoin ticareti yasalar tarafından halen sınırsız ve yasalarca düzenlenmedi ve Vietnam’daki en büyük iki Bitcoin pazarında kısıtlama olmaksızın VBTC ve Bitcoin Vietnam çalışıyor. Aralık 2016’da hükümet Vietnam’da dijital para için Aralık 2017’de bitmesi gereken yasal çerçeve geliştirmeyi onayladı ve planı bulunmadığını açıkladı.

Yeni Zelanda  – Yasadışı değil.
Yeni Zelanda Merkez Bankası: “Bankalar, değerin depolanmasını ve / veya aktarılmasını içeren planlar için (Bitcoin gibi) onaylamamıza ihtiyaç duymazlar. Ancak bunların ihraç edilmesini gerektirmezler. Fiziksel dolaşımdaki para birimi yerel para birimidir.”  Açıklamasını yapmıştır.

Yunanistan – Yasadışı değil.
Yunanistan’da Bitcoin ve dijital paraya ilişkin belirli bir mevzuat bulunmamaktadır.

Zimbabve – Yasadışı değil.
Zimbabve Rezerv Bankası Bitcoin hakkında şüpheci yaklaşıp, resmi olarak kullanımına izin vermedi. Ancak 5 Nisan 2017’de Pan-Afrikalı Blockchain platformu BitMari ve bankacılık ortağı AgriBank ülkede işletme için lisans aldı.