Yerel televizyon ağı CCTV-13 ile röportajı sırasında Çin devleti destekli bir akademik araştırma organizasyonu olan Finans ve Bankacılık Enstitüsü araştırmacısı Hu Bing, devletin ICO’lar üzerindeki banlama uygulamasının yalnızca geçici olduğunu öne sürdü.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi ile Finans ve Bankacılık Enstitüsü, Çin Halk Cumhuriyeti’nin danıştayına bağlı kurumlar. Çin Finans Enstitüsü araştırmacıları ise devlet memurları olarak görülüyor.

“YALNIZCA GEÇİCİ”

Box Mining tarafından tercüme edilen röportajında Bing, ICO‘ların askıya alınması ve devletin bunu yasalara aykırı bir para toplama yöntemi olduğunu ilan etmesinin, yerel finansal yöneticiler ICO yatırımcıları ve projeleri için gerekli politikaları oluşturana kadar geçici bir süreç olduğunu açıkladı.

Daha da önemlisi Bing, Çin’deki kripto para topluluğunun devletin ICO’ları yasaklamadığı yalnızca durduğu, bunun da yakın gelecekte tekrar izin verileceği olarak algılaması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca kontrollü bir çevrede, bir lisans programı aracılığıyla ICO’larda para toplanmasının düşünüldüğünü de belirtti.

Temelde, devlet ICO pazarını yasallaştırmaya karar verirse lisans programının yapısı New York Finansal Hizmetler Eyalet Deparmanı tarafından uygulanan BitLicense‘a benzeyecek gibi görünüyor. BitLicense, şirketlerin New York halkına hizmet edebilmek in eyalet tarafından verilen bir lisans türü.

ABD EVRESİNİ GEÇMEK

New York’ta pek çok start-up şirket bu uygulaması güç lisans programı sebebiyle eyaleti terk etti. Özellikle hala en çok kullanılan kripto para borsalarından olan ShapeShift gibi daha geniş çaplı start-uplar Anti-Money Laundering ve Know Your Costumer‘ın katı yaptırımları sebebiyle New York’u bıraktı.

Coinbase ve Bitstamp de dahil 5 şirket New York’ta işlemlerini sürdürebilmek için 100 Bin Dolar harcayarak lisanslarını korumaya çalışıyorlar.

Çin devletinin yenilikçi ve yaratıcı teknolojileri banlamak hususunda bir geçmişi olduğunu akıldan çıkarmamak gerek. Örneğin 2013’te Çin devleti finansal yaptırımları 2 ayrı durumda Bitcoin‘i banlamıştı. Çin Halk Bankası Bitcoin transfer ve ticaretini engellemişti. Ama bu Bitcoin pazarını bir tezgah üstü piyasaya çevirdiğinde Banka ve Çin devleti Bitcoin’i yasallaştırmak konusunda fikir birliğine vardı.

SİNGAPUR İYİMSERLİĞİ

Benzeri bir durum ICO piyasasında da görülebilir. Eğer ICOlar ve Blockchain start-upları iyimserliklerini belirtmiş Hong Kong, Singapur ya da Japonya’ya taşınırsa bu banlama yalnızca Çin Blokchain sektörünü kötü etkileyecek.

Kaynak: Koin Bülteni