Blockchain, bankacılık ve sigortacılık sektörünün yanı sıra tarımdan, perakendeye tüm sektörlerin iş yapış şekillerini değiştirecek gibi görünüyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun bir raporuna göre, 2025 yılında küresel gayri safi milli hasılanın yüzde 10’u Blockchain ve benzeri teknolojiler üzerinden gerçekleştirilecek. Bu ezber bozan yeni teknolojinin finans sektörünü dönüştürmesi gündemde olsa da her sektörü etkileyecek gibi görünüyor. Dünyada bankaların yanı sıra birçok kurum bu konuda çalışmalarını hızlandırmış durumda. Bankacılık sektöründe uluslararası ödemeler, ticaret finansmanı, ticaret sonrası işlemler, müşteriyi tanıma ve raporlamalar değişecek. Sigorta sektöründe ise hasar yönetimi, dolandırıcılık tespiti ve otomatik risk tahsisleri Blockchain teknolojisiyle yapılacak. Perakende sektöründe ise ürün kaynağı bilgi takibi, fiş ve sahiplik takibinin yanı sıra lojistik yönetimi etkilenecek. Örneğin, dünyanın en büyük perakende şirketi Walmart, gıda izlenebilirliği ve şeffaflığını iyileştirmek için Blockchan’i nasıl kullanabileceğini araştırıyor. Bu teknolojiyle ürünün nereden geldiği, ne zaman üretildiği, içinde ne olduğu, tarım ürünüyse ne tür ilaçların kullanıldığı gibi bilgiler şeffaf olarak herkes tarafından istenildiğinde görülebilecek. Enerji sektörü müşteri kayıt yönetiminin yanı sıra akıllı kontratlar ve tedarik zincirinde bu teknolojiyi kullanırken, sağlık sektörü hasta kayıt yönetiminden ilaç tedariğine kadar Blockchain’le iş yapabilecek. Sanayide ise tedarik zincirinin bilgi akışı ve varlık takibinde kullanılabilecek.
Türkiye’de de Akbank, ilk olarak Blockchain teknolojisiyle para transferini gerçekleştirdi. Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, dünyanın ‘yeni teknolojilere hızlı adaptasyon’ dönemine girdiğine dikkati çekerek şöyle diyor: “Türkiye’de bir ilk olarak Silikon Vadisi merkezli Ripple firmasının çözüm ortaklığıyla hayata geçirdiğimiz Blockchain teknolojisi ile para transferi başarılı inovasyon süreçlerimizin en önemli örneklerinden. 2018 yılı içinde Ripple teknolojisini önce kurumsal ardından da bireysel müşterilerimizin işlemlerinde kullanıma alacağız. Yeni dönemde işbirliği yapmak için çeşitli fırsatları araştırıyoruz ve hem Amerika’dan hem de dünyada öne çıkan diğer ülkelerden finansal teknoloji şirketleriyle iletişim halindeyiz.”
Türkiye’de Blockchain teknolojisini tanıtmak, kullanımı yaygınlaştırmak ve mevzuat çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla kurulan Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı olan Av. Kadir Kurtuluş, İstanbul’un bir finans merkezi haline getirilmesi projesini hatırlatarek, bu anlamda bir Blockchain stratejisi de oluşturmak gerektiğine dikkati çekiyor. Finans merkezi olmak için bu teknolojinin kullanılabileceğini ifade eden Kurtuluş, Blockchain altyapısıyla uluslararası gayrimenkul borsası gibi borsaların kurulabileceğini, dünyada bu konuda çalışmalar olduğunu anlatıyor. Kurtuluş, bu konuda geç kalmadan Türkiye’nin avantajı yakalaması gerektiğini kaydediyor. Kurtuluş,”Blockchain sistemi kullanıcılarına güvenilir bir ortam sunarak dijital bağlamdaki işlemlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Bu sistemin ilerleyen yıllarda kamu kurum ve kuruluşlarında, tüm bankalarda ve hatta oy sistemlerinde bile aktif olarak kullanılacağını öngörüyoruz. Dernek olarak bu sistemi ülkemize tanıtmak ve kullanımını yaygınlaştırmak hedefiyle yola çıktık” diyor. Bu arada, Kurtuluş’un kardeşiyle birlikte kurduğu Copyrobo, San Francisco’da TechCrunch tarafından gelecek vadeden üç Blockchain girişiminden biri seçilmiş. Kurtuluş, finans sektörünün bu teknolojiye ayar uydurması değil, kendisini yeniden yaratması gerektiğini belirterek, bu teknolojinin dolara dayalı bir ekonominin yerini alabileceğini iddia ediyor.
Kaynak; FortuneTurkey