TARTIŞMALI BİTCOİN ÖLÇEKLENDİRME PROJESİ SEGWİT2X İÇİN ÇALIŞMALAR TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR.

SegWit2X için çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, her şeyin planlandığı gibi gittiğini görüyoruz.

SegWit2x’in geliştiricilerinden Jeff Garzik‘in, gönderdiği bir e posta’da 30 Haziran 2017’de SegWit2x için yazılan yeni kodun kullanıma hazır hale geldiğini belirtti.

Geliştiriciler SegWit2x’i 2015 yılında tanıttılar ve o tarihten bu güne kadar bir çok madenci ve işletmeci, işlem hızlarını arttıracağına ve ağ kapasitesini verimli hale getireceğine inandığı için SegWit2x projesi hakkında övgü dolu yorumlarda bulundu. Buna rağmen tabi ki hala daha kripto paraların doğasını ve tasarlanma amacını anlamadığı gerekçesiyle SegWit2x ile dalga geçenler var ancak bu görüşteki kişilere rağmen benzersiz olarak ortaya çıkan bu çözüm bir çok şirketi SegWit’i geliştirme konusunda bir araya getirdi ve yine aynı şekilde bir çok maden havuzu SegWit desteğini duyurdu.

Peki ya SegWit Nedir?

SegWit, Segregated Witness’ın kısaltılmış halidir ve Türkçe’ye “ayrılmış tanık” olarak çevirebiliriz. Bitcoin Çekirdeği’nin geliştirici ekibi tarafından ortaya atılmıştır.

Kısmi çatallaşma olarak adlandırabileceğimiz soft fork olayı olan SegWit, tüm kullanıcıların yazılımlarını güncellemesine ihtiyaç duymadanproblem yaratmadan çalışabilecek olan ileriye yönelik bir Bitcoin blockchain’i yükseltmesidir. Bitcoin Çekirdeği’nin 0.13.1 sürümünde yayınlanmıştır.

SEGWİT’İN İŞLEYİŞİ

Para işlemlerinde, üç ana etmen faktör vardır. Gönderenden, alıcıdan ve imzalardan (genelde “tanıklar” diye adlandırılabilir) oluşan bu üç etmen, işlem genişliğinin büyük bir bölümünü oluşturur. Çoğu kişinin düşündüğünün aksine SegWit, tanıklık verilerini ayrı bir tanıklık bloğuna aktarmaz. Bunun yerine SegWit 1 MB blok boyutu kapasitesini, seri haline getirilmiş tanıklık verilerini tek bir birim ve çekirdek blok verisini dört birim olarak sayarak; 4 milyon birim blok taşıyabilir hale getirir. Bunun anlamı, blok boyutlarının arttırıldığıdır.

SegWit tanığın içindeki her byte’ı 1 MB oluncaya dek 0.25 byte olarak sayar yani bir bloğun maksimum boyutu neredeyse 4 MB’ı bulur. Bu, verinin küçültüldüğü anlamına gelmez. Bu işlemde yapılan şey veriyi 1 MB limitini arttırmaya olanak tanıyacak şekilde saymaktır. Ancak bu işlem sadece tanıklık verilerini etkiler ve tanıklık dışındaki veriler hala daha maksimum kapasite olan 1MB’a kadar 1 byte olarak ya da maksimum blok hacmi olan 4MB birime ulaşıncaya dek 4 birim olarak sayılır.

Bitcoin Çekirdeği: ‘’İşlemler SegWit özelliğiyle yapılmaya başlandığında, bu değişiklik blok başına düşen veri miktarını arttıracaktır (işlemlerin %100’ünün SegWit ile yapılması durumunda blok başına 2 MB veri düşmesi bekleniyor ancak en kötü durumda bu oran blok başına 4 MB’a kadar çıkabilir). Bu haliyle daha çok işlem hacmine imkan sağladığı için, UTXO [Harcanmayan işlem çıktısı] veri tabanını daha hızlı bir şekilde yükseltmesi beklenebilir (işlemlerin %100’ünün SegWit ile yapılması durumunda, bu yükselişin oranı iki katına çıkabilir; en kötü durumdaysa SegWit bir soft fork (kısmi çatallaşma) olduğu için UXTO [Harcanmayan işlem çıktısı] oranı değişmez).

DİĞER FAYDALARI

SegWit’in en bariz faydası, farklı bir işlem formatında gerçekleşen kapasite artışıdır. Tabii başka faydaları da bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı:

  • Çok imzalı işlemler için arttırılmış güvenlik
  • İmza hash operasyonlarının doğrusal ölçeklendirmesi
  • Komut dosyası sürümlendirme ve daha fazlası.

Bunlardan en önemlisiyse, işlemlerdeki geçerlilik sorunlarını çözmektir. İşlem geçerlik sorunlarının gerçekleşme sebebi, işlemdeki bilgilerin değiştirilememesini sağlayan imzaların kendilerini koruyamamalarıdır. Yani işlem kimliğinin hesaplanış şekli, herkese o işlemin kimliğini değiştirme imkanı vermektedir.

SegWit bu sorunu şöyle çözüyor: İmzaları işlemin kimlik verisinden kaldırıyor ve böylece herhangi birinin imza verilerini değiştirmesi imkansız hala geliyor.

İşlem geçerliliği sorununun çözülmesi aynı zamanda Lightning Newtork([LN]: Blockchain tabanlı anında ödeme sistemi) gibi ödeme kanallarının da önünü açıyor. Bu tarz ödeme kanalları Bitcoin’de de uygulanabilmektedir ama işlemler değiştirilebildikleri için risklidirler (yukarıda bahsettiğimiz geçerlilik sorunu yüzünden). Bu sorun işlemlerin sıkışmasına neden olur.

Arttırılmış çok imzalı işlemler ve daha büyük blok hacim limiti gibi sorunların çözümü de LN gibi kanallar için faydalıdır.

Madenciler bu yüzden SegWit’i sevmezler. Çünkü bu tarz farklı ödeme kanallarının işine yarayan şeyler, madencilerin işine yaramaz. Farklı ödeme kanalları Bitcoin’e bağlı olmadıklarından, buralardaki işlem ücretleri madencilere gitmez.

SEGWİT AKTİVASYONU

SegWit’in aktif hale getirilmesi için, madencilerin %95’inin bu durumu onaylaması gerekmektedir. Madenciler oylarını blokların içine belli veriler yerleştirerek belli ederler. Gereken oranın %95 olma sebebi “BIP 34” adlı, %95 oranını şart koşan, bir softfork aktivasyon metodu yüzündendir. Buna çok aman aman gerek olmasa da SegWit aktivasyonu sonrasında çatallanmaların veya Double Spend durumunun meydana çıkma riskini azaltmaktadır.

Kaynak : KoinBülteni