Sizinde bildiğiniz gibi günümüz para sistemlerinde, kağıt paralar devletler tarafından ihtiyaç halinde basılıp üretilebiliyor, ancak dijital parada üretim bu şekilde gerçekleşmiyor. Dijital Para, işlem gücü üreten bilgisayarlar ve donanımlar tarafından “madencilik” adı verilen bir konsept altında üretilir. Dijital Para madenciliği, aslında çok özet olarak anlatmak gerekirse, bilgisayarınıza özelliği olan bir sayıyı aratıp buldurmanızdan ibaret ve bu sayıyı özellikli yapan şey ise, bulunmasının oldukça zor olması ve bulmanın gittikçe zorlaşması.

Üretimin zorlaşmasının sebebi ise şans eseri değil. Bunun sebebi Bitcoin protokolü tasarlanırken, Satoshi Nakamoto tarafından ayarlanmış bir güvenlik önlemi olması. Bu güvenlik önleminin sebebi, herkes kafasına göre “Bitcoin basma” işlemini gerçekleştiremesin; yani Bitcoin manipule edilmesin diye var.

Dijital Para çıkartmak, yani madencilik yaparak bir miktar Dijital Para elde etmek, madenciliğin tek amacı değildir. Madencilik, hesaplama yetkisini kullanarak işlemi gerçekleştirme, sistem ağını güvenli bir şekilde koruma ve sistemdeki her kullanıcıyı senkronize hale getirme işlemidir. Sistem tek bir merkezden kontrol edilemediği için Dijital Para kullanılan her yerde süreci çalıştırmak, sistemi gözetmek türü işleri birilerinin bir bedel karşılığında yapması gerekiyor ve bu işi yapanlara madenci deniyor.

Dijital para madenciliği yapmak isteyenler için ufak bir hatırlatma yapmak gerekirse.Madencilikle ilgili çalışmalar her gün daha da zorlaşıyor. Bunun nedeni, kolay olduğu taktirde birkaç yıl içerisinde hedeflenen rakama ulaşılabileceğidir. Her 15 günde bir çok daha zor bir hale gelen üretim, kişisel olarak bu işin yapılmak istenmesi halinde büyük bir eziyet olarak görülebilir. Dijital para madenciliği için satılan cihazlar bulunuyor. Bu cihazlar çok elektrik yaktığı ve oldukça yüksek sesler çıkardığı için şehir içerisinde normal bir apartman dairesinde pek tercih edilemiyor.