Rusya’nın Cryptoruble atağından kısa süre sonra milli parasının dijital versiyonunu yaratmak isteyen ülkeler kervanına Kazakistan da katıldı.

Haberin çıkış kaynağı ülke hükümetinin de destek verdiği Astana Uluslararası Finans Merkezi (AIFC). Yapılan açıklamasına göre merkez, Exante isimli Malta merkezli bir firmayla işbirliği anlaşması imzalandı.

Yeni nesil yatırım

Maltalı şirket Exante, kendini “yeni nesil bir yatırım şirketi” olarak tanıtıyor. Şirket, eski Sovyet ülkesi Kazakistan’ın kripto para piyasasının bakir olduğuna dikkati çekiyor ve anlaşmayı yapma sebeplerini buna bağlıyor. “Blockchain ve kripto paralar günümüz ekonomisinde ‘anaakım’ statüsü kazanmak üzere” diyen Astana Uluslararası Finans Merkezi (AIFC)’nin başkanı Kairat Kelimbetov ise konuşmasına şöyle devam ediyor:

“Astana’nın lider finansal düzenleyicileri, çalışmalara çoktan start verdi ve şu anda Kazakistan’ın finansal teknoloji ekosisteminin temellerini oluşturmakla meşgul. İnanıyoruz ki AIFC blockchain operasyonları için uluslararası bir merkeze dönüşür. Yakın gelecekteki çalışma önceliğimizi dijital paralar piyasasının gelişmine verdik.”

Hükümet desteği

Yapısı gereği merkezsiz olan kripto paraların kontrol edilmesi ve düzenlenmesine dair birçok adım atıldı. Ilımlı bir tavır takınan İsviçre’yi de sıkı yasaklarıyla bilinen Çin’i de bu konuda adım atmış ülkeler arasında gösterebiliriz.

Ancak yeni trendin “düzenleme/yasaklama” kısır döngüsü ve klişesinden çok daha yenilikçi olduğunu söyleyebiliriz: Ülkeler artık kendi ICO’larını düzenliyor ve milli dijital paralarını geliştiriyor.

Örneğin Estonya, Estcoin ismini verdiği devlet destekli dijital parayı görüşüyor. Baltık ülkesi kendi dijital parasına düzenlenecek bir ICO’yla start vermeyi düşünüyor. Estonya’nın ardından Japonya da J-Coin isimli dijital para geliştirme düşüncesini kamuoyuyla paylaştı. Ancak bunların hiçbiri Rusya’nın CryptoRubel’i kadar ses getirmedi.

Kazakistan’ın ardından diğer ülkelerin de bu konuda stratejiler geliştirmesi bekleniyor.

Kaynak: Coin-Turk