DÜNYADA BLOCKCHAIN RÜZGARI ESİYOR

Dağınık defter sadece bankaların, parlak fikirlere sahip girişimcilerin ya da genel anlamıyla özel sektörün ilgisini çekmiyor. Dünyanın bir yanındaki devletler de kendi blockchain girişimleriyle, “bu yarışta bizde varız!” mesajı veriyor.

KANADA: Kanada’nın ödeme mimarisini ve yasal düzenlemelerini köklü biçimde dönüştüren beş yıllık bir plan yayınlayan Payments Canada, blockchain tabanlı bir sistem ile ülkede ödeme sistemlerinin tamamen modernleştirilmesini planlıyor. Ödeme birliği, dağıtık defter de dahil olmak üzere gelecekteki teknoloji gelişmelerini karşılayabilecek yeni bir temel takas ve çözüm sistemini uygulayıp yönetmek için hazırlanırken, kağıt bazlı faturalandırmadan ve çeklerden uzak durmayı destelemek için ISO20022 mesaj standardı ve genişletilmiş havale bilgilerini kullanmayı planlıyor.

FRANSA: Banque de France tarafından yapılan blockchain testleri ilk kez 2016 sonunda gün yüzüne çıktı. Banka, yayınladığı bildiride, Euro bölgesinde (SEPA) sınırlar arası para transferi fonksiyonlarında dağıtık defter kullanmanın sonuçlarını gözlemlemek için blockchain teknolojisini test ettiğini duyurdu.

TÜRKİYE’DE NELER DEĞİŞECEK?

Uluslararası para transferi işlemlerinde pilot testleri başlatan bankalar, dağınık defter teknolojisinin geleceğinden bir hayli umutlu ve heyecanlı görünüyor. Öte yandan, blockchain’in sadece finans dünyasıyla sınırlı kalmaması bekleniyor.

Blockchain sisteminin araştırılması, mevzuat çalışmalarının yapılması ve blockchain teknolojisinin geliştirilmesi amacıyla kurulan Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av.Kadir Kurtuluş, bu durumu şöyle ifade ediyor:

“Blockchain; önümüzdeki yıllarda tüm bankacılık işlemleri, tapu devirleri, ödeme sistemleri, değerli taşlar, telif hakları ve diğer hakların korunması, e-devlet çalışmaları, yerel ve genel seçimler, sağlık hizmetleri, e-ticaret, dijital sözleşmeler ve daha birçok alanın teknolojik altyapısı olacaktır. Bu sistemin diğer sistemlerden farkı; merkezi bir veri tabanı yerine dağınık bir veri tabanı ve blok zincirleri kullanıyor olması. Bu sayede tek bir kuruma olan ihtiyaç ortadan kalkıyor; güvenlik ve depolama maliyeti düşüyor. Üye kurumlarla birlikte blockchain sistemini araştırmayı ve katkılarıyla geliştirmeyi,  mevzuat çalışmalarının günün ihtiyaçlarına göre yapılmasını, blockchain ve kripto para alanında önemli bir sinerji merkezi olmayı strateji olarak benimsiyoruz. Ülkemizi bu alanda geliştirmek, bu teknolojilerin ve sistemlerin ana merkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz.”

FİNLANDİYA: Geçtiğimiz yılın sonunda Maliye Bakanlığı ile birlikte bir seminer düzenleyen Bank of Finland, ülkedeki farklı sektörlerde blockchain ve dağınık defter teknolojilerinin sağlayabileceği faydaları inceledi. Finlandiya’da blockchain alanında önde gelen araştırmacıların ve akademisyenlerin yanı sıra araştırma enstitüleri, devlet kurumları ve özel şirketlerden de katılım gözlendi.

JAPONYA: Sermaye piyasalarında blockchain altyapısını kullanmanın yollarını araştırmak isteyen Japan Exchange Group (JPX), bu amaçla finans kuruluşlarıyla birlikte konsorsiyum kurdu. Tokyo Stock Exchange, Osaka Exchange ve Japan Securities Clearing Corporation (JSCC) liderliğinde kurulan ortak çalışma grubu, blockchain’i test etmek için IBM ile birlikte çalışıyor. Dağıtık defter teknolojileri mühendis topluluğu ile finansal kuruluşlar arasında verimli bir bilgi paylaşımı yapısı kurmak isteyen JPX; dağıtık defter alanında mühendislerin, operasyonel iş akışı alanında ise finans kurumlarının vereceği eğitimlerle iki topluluğun uyum içinde çalışmasını istiyor.

DUBAİ: Kendi blockchain altyapısını kurmak için IBM ile anlaşan Dubai, bu kapsamda Dubai Customs, Dubai Trade ve teknoloji sağlayıcısı Dutech kuruluşlarının birleşimiyle bir Global Blockchain Konseyi oluşturmayı planlıyor. 2020 yılına kadar tüm ticari kayıtların bu altyapıyla yürürlüğe girmesi amaçlanırken, blockchain ile taşıma halindeki malların durumu hakkında hem gümrük ve ticaret acentelerine hem de ticaret sürecinde yer alan şirketlere anbean bilgi sağlanması hedefleniyor.

AVRUPA: Yedi büyük banka, KOBİ’lerin global ticaretinde blockchain dağınık defter teknolojisinin kullanımını artırmak amacıyla bir blockchain konsorsiyumu kurdu. Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Société Générale ve UniCredit arasında imzalanan mutabakat anlaşması çerçevesinde, Digital Trade Chain (DTC) adını taşıyan yeni bir ürün geliştirilecek ve ticari olarak işletmelere sunulacak. Güçlü, güvenli, yetkilendirilmiş ve dış müdahalelere kapalı bir blockchain ağı ile, bankaların müşterileri işlemlerini ister online ister mobil cihazlar üzerinden dijital olarak gerçekleştirecektir.

ÇİN: Fintek kullanımında dünya lideri olarak bilinen Çin, yeni beş yıllık kalkınma planında blockchain gibi yeni nesil teknolojilere odaklanacak. Ülkenin yoksul kesimlerine yatırım yapmak için kolları sıvayan merkezi yönetim, kuracağı blockchain geliştirme parklarında dünyanın dört bir yanından gelecek blockchain uzmanlarını finanse etmeyi hedefliyor. Ülkenin en büyük şirketlerinden Alibaba, Çin’in taklit yiyecek sorunuyla baş etmek için geliştirdiği tedarik zinciri projesinde blockchain kullanıyor.