Yakın bir gelecekte kağıt para devrinin kapanacağını öngörüyoruz. Merkezi otoritelerden bağımsız kripto para ve buna dayalı Blockchain Teknolojileri giderek gelişecek. Şu an Avustralya Bitcoin’i resmi para birimi yapmak için çalışmalar yürütüyor. Avustralya Merkez Bankası’nda kripto paraların diğer dövizler gibi işlem görmesi adına talepler mevcut.

Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Yön. Kur. Bşk. Av. Kadir Kurtuluş

Türkiye’den doğmuş uluslararası para birimi uzak hedef olmamalı

Yakın bir gelecekte kağıt para devrinin kapanacağını öngörüyoruz. Merkezi otoritelerden bağımsız kripto para ve buna dayalı blockchain teknolojileri giderek gelişecek. Şu an Avustralya Bitcoin’i resmi para birimi yapmak için çalışmalar yürütüyor. Avustralya Merkez Bankası’nda kripto paraların diğer dövizler gibi işlem görmesi adına talepler mevcut.
Günümüzde veri depolama ve alışveriş gibi pek çok faaliyet yaygın şekilde internet üzerinden planlanıp gerçekleştiriliyor. Bu durum günlük hayatı büyük ölçüde kolaylaştırsa da hemen herkesin aklında güven konusunda bir tereddüt kalıyor. Blockchain sistemi, merkezi olmayan dağınık ağ yapısına dayanıyor ve sürekli kriptolanıyor. Bu sürekli şifrelendirme ve verilerin dağınık bir halde tutulması yaşanabilecek tüm riskleri ortadan kaldırıyor. Blockchain sistemi sayesinde sanal ortamda güven garantiye alınıyor.

Blockchain sistemi gelecek ile dijital bir köprü kurulmasını sağlayan, son dönemin en hızlı ve temel prensiplerini yerine getiren bir ağ. Blockchain; önümüzdeki yıllarda tüm bankacılık işlemleri, tapu devirleri, ödeme sistemleri, değerli taşlar, telif hakları ve diğer hakların korunması, e- devlet çalışmaları, yerel ve genel seçimler, sağlık hizmetleri, e-ticaret, dijital sözleşmeler ve daha birçok alanın teknolojik altyapısı olacak.

Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Kadir Kurtuluş, Blockchain teknolojisinin getireceği yenilikleri ve dünyada bu alanda yapılan çalışmaları anlattı.

Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği’ni tanıyabilir miyiz?

‘En güvenli veritabanı sistemi’ olarak nitelendirilen Blockchain sisteminin araştırılması, mevzuat çalışmalarının yapılması ve Blockchain teknolojisinin geliştirilmesi amacıyla Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği’ni kurduk. Dernek sayesinde tek elden güvenli bir platform oluşturmanın mümkün olacağını öngörüyoruz.

Dernek olarak Türkiye’de mevzuat çalışmalarının hızlıca yapılmasını ve bu teknolojinin yayılması, araştırılması ve geliştirilmesini amaç ediniyoruz.  Son yıllarda hızı, güvenilirliği ve yapısıyla tüm dünyanın ilgisini çekmiş ve sürekli gelişmekte olan Blockchain, Bitcoin sisteminden sonra teknolojinin geldiği son nokta. Öyle ki, önümüzdeki yıllarda tüm banka sistemleri, tüm ekonomi ve hatta oy sistemleri bile bu teknolojiyle yapılabilir. Derneğimizin kuruluşunun temel amacı da bu harika teknolojiyi, büyük potansiyel vadeden Türkiye’mizde özellikle mevzuat çalışmalarının yapılması, blockchaini tanıtmak, araştırılmasına geliştirilmesine yardımcı olmak ve tüm gelişmiş dünya ülkeleri ile aynı farkındalık yaratmak. En önemli amacımız mevzuat çalışmaları ve tabi ki mevzuatın hazırlanmasını istiyoruz fakat burada çok stratejik davranmamız gerekiyor. Stratejik mevzuat çalışması yapılmalı da diyebiliriz. Dünya 8 yıldır bu konuyla ilgileniyor ve hazır ürünler var. Örneğin circle, xapo ya da yeni kurgulanan Tenx Coinbase Western Union anlaşması gibi birçok gelişme var.  Şimdi yapmamız gereken bir vizyon planı ortaya koymak örneğin 2021 Blockchain Stratejisi İstanbul Finans Merkezi başlıklarından biri olabilir. Bu sayede devletin bu stratejisinin etkisi ile şirketler harekete geçecek, insan kaynakları motive edilecek ve yerli blockchain çözümleri için gerekli alt yapı oluşacak. Bu oluşum ve altyapının akabinde strateji planı doğrultusunda gelecek mevzuat ile yerli çalışmalar öne çıkacak ve ülkemizin bu teknolojileri üreten bir ülke olması sağlanabilecek. Yabancı blockchain çözümlerine alternatif çözümlerimiz, insan gücümüz ve altyapımız ile diğer ülkelerde de bu teknoloji ihtiyaçlarma talip olabilecek seviyeye gelebileceğiz.

Blockhain teknolojisi gelecekte hayatımızı nasıl etkileyecek?

Blockchain, insanların hiçbir aracıya gerek kalmadan mal, hizmet ve finans gibi sektörlerdeki ihtiyaçlarını karşılayabilmesini sağlayan teknolojik bir araç. Daha çok bilinen bitcoin gibi dijital paralar, blockchain teknolojisiyle üretilen para türevleri. Yakın bir gelecekte kağıt para devrinin kapanacağını öngörüyoruz. Merkezi otoritelerden bağımsız kripto para ve buna dayalı blockchain teknolojileri giderek gelişecek. Şu an Avustralya Bitcoin’i resmi para birimi yapmak için çalışmalar yürütüyor. Avustralya Merkez Bankası’nda kripto paraların diğer dövizler gibi işlem görmesi adına talepler mevcut. Fransa, Euro bölgesindeki para transferleri için blockchain teknolojisini yaklaşık bir yıldır test ediyor. Kanada 5 yıllık bir plan yayınladı ve blockchain tabanlı bir sistem ile ülkenin ödeme sistemlerini  modernleştiriyor. Japonya blockchain test uygulamalarını IBM işbirliğiyle gerçekleştiriyor. Dubai 2020 yılına kadar tüm altyapısını blockchain zeminine taşıyacak. Avrupa’nın en büyük 7 bankası birleşerek konsorsiyum kurdu; kapalı bir blockchain ağı ile müşterilerin işlemlerini gerçekleştirecek. Bu örnekleri  çoğaltmak mümkün, dünya şu anda bu konuya odaklanmış durumda. Deyim yerindeyse dünyada blockchain rüzgarı esiyor. Ülkemizin bu alanda stratejik mevzuat hazırlığı içinde olması, Özgün bir plan kurması gerekiyor. Dünyada fintech alanında önemli gelişmeler yaşanıyor. Biz bu gelişmelere hızla adapte olabilecek bir toplumuz.

Türkiye’de blockchain konusunda neler yaşanıyor?

Mevzuatın hazırlanmasını istiyoruz; fakat burada çok stratejik davranmamız gerekiyor. Stratejik mevzuat çalışması yapılmalı da diyebiliriz. Dünya 8 yıldır bu konuyla ilgileniyor ve hazır ürünler var. Örneğin circle, xapo ya da yeni kurgulanan tenx .Coinbase Western Union anlaşması gibi birçok gelişme var. Eğer hemen mevzuatı çıkartır isek pazarı elimizle yabancılara verebiliriz. Şimdi yapmamız gereken bir vizyon planı ortaya koymak Örneğin 2021 Blockchain Stratejisi İstanbul Finans Merkezi başlıklarından biri olabilir. Bu sayede devletin bu stratejisinin etkisi ile şirketler harekete geçecek, insan kaynakları motive edilecek ve yerli blockchain çözümleri için gerekli alt yapı oluşacaktır. Bu oluşum ve altyapının akabinde strateji planı doğrultusunda gelecek mevzuat ile yerli çalışmalar öne çıkacak ve ülkemizin bu teknolojileri üreten bir ülke olması sağlanabilecektir. Yabancı blockchain çözümlerine alternatif çözümlerimiz, insan gücümüz ve altyapımız ile diğer ülkelerde de bu teknoloji ihtiyaçlarına talip olabilecek seviyeye gelebileceğiz.

Türkiye’ de blockchain ne yazık ki yeterince tanınmıyor. Bazı Türk bankaları Blockchain tabanlı para transferi işlemleri gerçekleştirdiklerini açıkladılar; fakat bu transferlerin alt yapısı Türkiye’de sağlanmadı. Konu hakkında Türkiye’deki birçok banka ve teknoloji şirketinin üst yönetimi ile görüşmeler yaptık. Genel olarak bankalar ve büyük teknoloji şirketlerinin konu hakkındaki farkındalıkları ve öngörüleri yüksek seviyede, ama ne yapılacağı ve nasıl adaptasyon sağlanacağı konusunda net olamadıklarını söyleyebiliriz. En önemli gelişmeler Fintech alanında. Bu, bankalar ve finans kuruluşları için önemsenmesi gereken bir konu. Zira Fintech alanında önceden var olan lisanslama, güvenlik sağlama gibi ciddi giriş bariyerleri Blockchain teknolojisiyle artık yok. Hızla oluşturulan birçok yeni girişim bu alanda banklara çok ciddi rakip olabilecek gibi gözüküyor. Örneğin; 136 milyon dolar yatırım alan Circle ile bir kişiye Chat yaparken para gönderebilir ya da 40 milyon dolar yatırım yapan xapodebit kartı diğer banka kartları yerine kullanabilirsiniz. Bankaların bu teknolojinin kendisine rakip olmayacağını ya da uzun zaman sonra hayatımıza gireceğini düşünmesi büyük hata olur.

Türkiye’de hayata geçirilmiş bir blockchain projesi var mı?

Ülkelerin yetkilendirdiği Sertifika otoritelerini (Örneğin Türkiye’den Tübitak-KamuSM) ve Blockchain (Bitcoin, Ethereum, Litecoin…) teknolojisini tek bir platformdan, İOS, Android, Web ve Chrome uygulamaları üzerinden kullandırabilen ilk ve tek şirket olan Copyrobo.  Herhangi bir telif veya patent başvuruşundan Önce devlet otoritelerince tanınan deliller üretmek önemli. Fakat dünyadaki diğer ülkelerde bu tur yasal delili elde etmek çok masraflı ve uzun bir süreç. İşte bu noktada Copyrobo dünya noterine benzer bu delileri saniyeler içinde sağlayabilmekte.  Copyrobo; tüm dünyada geçerli yasal delil üretmekte ve “Varlığın Tespitini” yapmakta. Kullanım alanları çok geniş; bankaların KYC (KnowYourCustomer, süreçlerinden, Sigorta tespitlerine, şirketlerin Ar-Ge departmanlarından, hukuki tespitlerine, lojistikten, insan kaynaklarma ve daha bir çok alanlarda kullanılabilmekte.

Türkiye, Avrupa Birliği 28 ülkesi ve diğer bir çok ülke mahkemesinde geçerli belgenizin varlığı, üretildiği zamanı ve değiştirilmediğini ispatlayan Çoklu-Lokal delillere Copyrobo ile sahip olabilirsiniz. Türkiye’de 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre; Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar (Tübitak-Kamu Sertifikasyon Merkezi gibi) nezdinde; yapacağınız işlemler tüm resmi kurumlar ve Mahkemeler nezdinde notere eş değer delil elde etmenize olanak sağlar. Avrupa Birliği elDAS yasası 910/2014 ile uyumlu resmi servis sağlayıcıları; Almanya-Exceet, Estonya-SK, Macaristan-Microsec, İspanya-Tractis, Fransa- Universign, Slovakya-Disigvb 28 AB ülkesinde notere eş değer deliller elde edebilirsiniz.

Blockchain sistemi ne gibi fırsatlar sağlayacak?

Blockchain sistemi sürekli şifrelendirme ve verilerin dağınık bir halde tutulması yaşanabilecek tüm riskleri ortadan kaldırıyor. Blockchain sistemi sayesinde sanal ortamda güven garantiye alınıyor. Blockchain teknolojisi ile yeni bir güven şekli ortaya çıkıyor. Yani birbirlerini tanımayan insanların arada bir aracı olmadan birbirlerine güven duyabileceği bir ortam oluşuyor. ‘Blockchain’de gönderdiğiniz paranın kaydını sisteme giriyorsunuz ve o kayıt ağda kaydediliyor ve tespit ediliyor. Ama bu işlemler sadece para birimiyle sınırlı değil. Akıllı sözleşmeler, tapular, lisanslar, patentler vb. ağda dolaşarak arada aracı olmadan güvenli bir ortam sağlıyor. Türkiye’de mevzuat çalışmaları hızlandırılmalı ve teknolojinin gelişmesinin önü açılmalı. Farkındalık artırılmalı. Public ve Private blockchainler olarak iki başlıkta çalışmalar ilerletilmeli. Zira farklı kurumlarca onaylanan bir Türkiye blok zinciri bile tasarruf ve güven açısından ülkemize birçok kazanımlar getirebilir. Hatta daha ötesine gidersek Türkiye’den doğmuş uluslararası bir para birimi de uzak bir hedef olmamalı.