BİTCOİN’İN DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI…

2009 DA KISITLI DA OLSA KULLANIMI BAŞLAYAN BİTCOİN’İN BUGÜN FİNANS PİYASALARINDA KABUL GÖRECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR MUYDU, BİLİNMEZ. FAKAT ÇIKTIĞI YIL FİYATI DOLAR SEVİYESİNDE OLAN BU ENSTRÜMANIN, ŞU ANDA 2 BİN DOLARLAR SEVİYESİNE GELECEĞİNİ DE KİMSE TAHMİN ETMİYORDU ŞÜPHESİZ… BİTCOİN 2009’DAN BUGÜNE OLDUKÇA DALGALI BİR SEYİR İZLESE DE BUGÜN GELDİĞİ NOKTA İTİBARİYLE KENDİ EKOSİSTEMİNİ DE BERABERİNDE YARATTI. TÜRKİYE DAHİL BİRÇOK ÜLKE BİTCOİN’İ E-PARA OLARAK KABUL ETMESE DE GÜNBEGÜN ARTAN YATIRIMCI SAYISIYLA BITCOIN VE DİĞER KRİPTO PIRALAR, GELECEKTE DE ADINDAN SIKÇA SÖZ ETTİRECEK…

Her devrin kendini yarattığı bir evreni vardır. Kendi dili, kendi jargonu, kendi kuralları. İçinde bulunduğumuz iletişim, daha doğrusu internet çağı da hayatımıza daha önce olmayan onlarca şeyi, belki de hiç çıkmamacasına sokmayı başardı. Kendi ekosistemini yaratan internetin, kendi para birimini yaratması da kaçınılmaz bir sondu kuşkusuz. Bu paralelde hayatımıza tam anlamıyla 2009 başında giren Bitcoin ve ardı sıra ortaya çıkan kripto paralar, bugün çok büyük bir ekonomi yaratırken bileninden bilmeyenine kadar toplumun her kesiminin ilgisini çekmeye de devam ediyor. Üstelik her gün biraz daha artan bir ivmeyle… Finansal sisteme olan güvenin, 2008 ekonomik krizinde sarsılmasının ardından Ocak 2009’da kullanılmaya başlanan Bitcoin, aslında bugün biraz şüpheyle yaklaşılan bir e-para birimi olsa da, aslında Mortgage Krizi’nin yaratmış olduğu dünya çapındaki finansal tereddüdün ardından ortaya çıktı. Satoshi Nakamoto takma adlı biri veya birileri tarafından ortaya atılan Bitcoin’in kullanılması veya madenciliğin yapılması herhangi bir ülke veya bir grup için tasarlanmadı. Dünyada internete bağlı olan, her isteyen kullanıcının erişebileceği ve uygulayabileceği biçimde geliştirildi. Bu nedenle Bitcoin ülke sınırlarını tanımazken, küresel bir para birimini ifade ediyor… Türkiye’de ise Bitcoin verilerini günlük 20 binin üzerinde yatırımcının takip etmesi, buradaki ilgiyi de gözler önüne seriyor.

0,0001 $’DAN 2 BİN 400 $’A

Bitcoin üretildiği ilk yıl dolarken bugünlerde 2 bin 730 dolar düzeylerinde seyrediyor. Aradan geçen sekiz yıla bakacak olursak ani iniş ve çıkışların son dört yıl içerisinde daha çok arttığı görülüyor. Bunun da Bitcoin ‘deki yatırımcı profili değişkenliğinin sebebini açıklamaya yardımcı olduğunu ifade eden Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Kadir Kurtuluş, ilk çıktığı yıl ve devam eden dört sene içerisinde yatırımcıların kulaktan dolma bilgiler ve tavsiyeler ile belirli miktarlarda yatırım yapıp sonrasında bu yatırımları takip etmediğini hatırlatıyor. Kurtuluş, ardından devletlerin dijital paraları kabul etmesiyle ve Bitcoin ‘in geçerli olduğu ülkelerin artmasıyla piyasada yaşanan hareketlilik, Bitcoin ağına her gün yatırımları takip eden, kulaktan dolma bilgiler yerine araştırıp analiz yapan, yabancı Bitcoin platformlarını okuyan, Bitcoin gelişmelerini yakından takip eden yatırımcıların gelmesini sağladı” diyor. Bu sayede de gelişime açık, bilgiyi doğru kaynakta arayan, kendi fırsatını kendisi yaratan uluslararası yatırımcılar gün geçtikçe arttı, artmaya da devam ediyor.

YATIRIMCI PROFİLİ DEĞİŞTİ

Öte yandan değinilmesi gereken bir diğer konu, Bitcoin ile ürün veya hizmet alan kullanıcıların da bulunuyor olması. Kullanıcıların Bitcoin ile overstock.com, Subway, Microsoft, Expedia, Bloomberg.com, LOT Polonya havayolları gibi şirketlerden ünün ve hizmetler satın alabildiğini dile getiren BTCTrader CFO’su Alphan Göğüş, son dönemde kullanıcı profilinde önemli bir değişim gözlemlendiğini ifade ediyor. “İlk zamanlarda Bitcoin kullanıcıları daha çok teknoloji ve internet dünyası ile içli dışlı olan kişilerdi. Son dönemde edindiğimiz izlenim, beyaz yakalıların da Bitcoin ile ilgilenmeye başladıkları yönünde. Bu ilginin artması ile gelir seviyesi daha yüksek ve yeni yeni Bitcoin ile ilgili bilgi sahibi olan yatırımcıların birikimlerinin bir kısmını Bitcoin olarak tutacaklarını düşünüyoruz” diyen Göğüş, ilerleyen dönemde ise özellikle portföy getiri oranlarını yükseltmek isteyen portföy yöneticilerinin de Bitcoin dünyasına gireceğini tahmin ediyor. Şimdiden bu yönde sorular gelmeye başlaması da, bunun bir kanıtı.

REGÜLASYONA TABİ DEĞİL

Bir para bilimini etkileyen bazı durumlar sözü konusudur. Bir devlet başkanının açıklamaları, askeri yaptırımlar, merkez bankalarından gelen haber, seçim sonuçları, vs… gibi birtakım olaylar, ilgili para

birimlerinin yönünü belirlemede önemlidir. Bitcoin ‘de ise bu tarz gelişmelerin karşılığı bulunmuyor. CoinTurk Genel Yayın Yönetmeni Levent Kurt da, bu noktada Bitcoin ekosisteminin kendi içerisinde çıkan haberler ve gelişmelerin, kripto para piyasalarını olumlu veya olumsuz etkileyebileceğini dile getiriyor. “Fakat bu sistemin dışındaki dinamiklerin, Bitcoin değeli üzerinde çok etkili olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü Bitcoin, devletlerden veya FED gibi kurumlardan tamamen bağımsız bir oluşum. Örneğin, Bitcoin yazılımında gerçekleşen bir güncellemenin başarı veya başarısızlığı, fiyatı olumlu veya olumsuz yönde büyük oranda etkileyebilir veya Bitcoin ‘e karşı alınan yasaklanma haberleri gibi spekülasyonlar da Bitcoin değerinde dalgalanmalara yol açabilir” diyen Killi, Bitcoin ve kripto para piyasalarında spekülasyonların varlığının temel nedenini ise kripto paraların genel anlamda herhangi bir regülasyona tabi olmamasına bağlıyor.

HAZİRAN AYINDA BITCOIN’İN MARKET DEĞERİ 47.7 MİLYAR DOLARA KADAR ÇIKTI. ARDINDAN GELEN BITCOIN FİYATINDAKİ DÜŞÜŞLE ŞU ANDA BU DEĞER 38 MİLYAR DOLAR CİVARINDA KÜRESEL OLARAK GÜNLÜK ALIŞ-SATIŞ HACMİ İSE 12 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNDE TÜRKİYE’DE İSE GÜNLÜK HACİM OLDUKÇA DEĞİŞKENKEN GENEL ANLAMDA BİR FİKİR VERMEK ADINA 2-3 MİLYON DOLARLIK BİR HACMİN OLUŞTUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN

BITCOIN’İN YÖNÜ

Bitcoin ve diğer kripto para bilimlerinin artmasının birçok sebebi var, toplumlarca kabul görmesi, ticarette kullanılması, yatırım aracı olması internette alınıp satılması ve en önemlisi de devletler tarafından yasal olarak kabul edilmesi ve işlemlerde kullanılması… Bitcoin’de yükseliş ve alçalışların, ülkelerin Bitcoin’i kabul etmesine, sektörlerin Bitcoin ‘e yatırım yapmasına, alışverişlerde Bitcoin kullanılmasına göre etkilendiğini aktaran Av. Kadir Kurtuluş, bu konuda doları örnek gösteriyor. “Petrolün ve altının dolar bazlı alınması, satılması, ülkelerin doları kabul edişleri, doların değerini nasıl etkiliyorsa, Bitcoin de aynı şekilde ülkelerin Bitcoini’i kabul etmesinden, transferlerin Bitcoin ile yapılmasından etkileniyor. Tabii ki burada da teknoloji önemli” diyen Kurtuluş, Ethereum örneğinde olduğu gibi, diğer para birimlerinin daha sağlam, genişlemeye müsait, ‘Blockchain’ olarak diğer işlemlerde kullanılmaya müsait ve işlem kapasitesini kaldırabilecek seviyede olmasının bir para birimden diğer para birimine geçişi sağlayabileceğini ifade ediyor. Bu durum da örnek olarak Bitcoin’in düşmesini sağlayabilir. Bu bağlamda geçtiğimiz günlerde Bitcoin tarafından yapılan ölçeklendirme çalışması ve yazılım değişikliği burada düşüş olmasına neden olmuştu.

BDDK E-PARA OLARAK TANIMIYOR

Peki ya Türkiye’de durum nasıl? Türkiye’de Bitcoin ile ilgili olarak bir mevzuat bulunmuyor. Sadece BDDK’nın Aralık 2013’te bir duyumsu var. Bu duyuruda da özet olarak BDDK, Bitcoin ‘i sanal para bilimi olarak tanımlarken, Bitcoin ‘in bir e-para olmadığını not etmiş, kullanıcıların sorumluluğunun kendilerinde olduğu vurgusu yapmıştı. Bu nedenle de Bitcoin, BDDK’nın çalışma alanı içinde bulunmuyor. Bunun yanı sıra Bitcoin’e Türkiye’den ulaşılabiliyor. BTCTurk olarak Türkiye’nin

BITCOIN DÜNYASI…

Bitcoin, BTC kısaltılması ile kullanılıyor. En küçük birimine Satoshi deniyor ve 100 milyon Satoshi 1 BTC olarak hesaplanıyor. Maksimum BTC arzı sayısı 21 milyon ile sınırlı. Coinmarketcap verilerine göre piyasada yaklaşık 16 milyonun üzerinde Bitcoin bulunuyor. Bunun da piyasa değeri, yaklaşık 38.7 milyar dolara denk. Diğer kripto paraları da hesaba kattığımızda toplam piyasa değeri 80 milyar doları buluyor. Piyasadaki en hızlı kişisel bilgisayarın bir Bitcoin üretmesi üç yıl sürüyor. Bu süreyi kısaltmak içinse 100 binlerce bilgisayar internet üzerinden birbirine bağlanarak madencilik ağı (mining) oluşturuyor. Dünya genelinde, yaklaşık 800’ün üzerinde dijital para birimi olduğu görülüyor. Bitcoin ve Ethereum ise bu paraların en çok bilinenleri…

ilk Bitcoin alım satım platformu olduklarına İşaret eden Alphan Göğüş, yatırımcılara şeffaf bir ortamda organize bir pazar yeri sunduklarını anlatıyor. “Sitemiz ve mobil uygulamamızda 7/24 alım satım yapmak isteyen kullanıcılar, Bitcoin fiyatını TL olarak takip edip teknik analiz yöntemlerini grafik üzerinde uygulayıp istedikleri seviyelere alım satım emirleri girebiliyor, almak ya da satmak istedikleri seviyelere uyarılar koyabiliyor, market, limit ve stop emirleri girerek işlem yapabiliyorlar” diyen Göğüş, yatırımcıların gerçekleşen İşlemleri anında görebildiğini söylüyor.

TÜRKİYE’DE BITCOIN GİBİ KRİPTO PARALAR HENÜZ GRİ ALANDA YER ALIYOR. HERHANGİ BİR DÜZENLEME  MEVCUT DEĞİL FAKAT KURUM VE BANKALARIN İLGİSİ YÜKSEK BU YILIN BAŞINDA SPK ARAŞTIRMA DAİRESİ TARAFINDAN ÖNEMLİ BİR RAPOR YAYIMLANDI. RAPORDA BITCOIN VE BLOCKCHAIN TEKNOLOJİSİNDEN ÖNEMLİ ÖLÇÜDE BAHSEDİLİYOR BUNUN GİBİ RAPORLAR BİZE DEVLETİN BU TEKNOLOJİLERİ YAKINDAN İZLEDİĞİNİN İPUÇLARINI VERİYOR

ARZ VE TALEP FİYATI BELİRLİYOR

Bu yatırıma ilk defa girmek isteyen kullanıcılar, Türkiye’de yer alan kripto para borsaları aracılığıyla Bitcoin alım satımı yapabiliyor. Şu anda Türkiye’de dört adet kripto para borsası bulunuyor ve verilen hizmetler de oldukça iyi kalitede. Bu borsalarda kullanıcıların birbirleriyle TL/BTC arasında takas yaparak işlem gerçekleştirdiklerini söyleyen Levent Kurt, fiyatın ise tamamen arz ve talebe göre şekillendiğine vurgu yapıyor. Bu bağlamda Bitcoin dijital ortamlarda saklanırken, fiziki olarak elle tutulacak bir yapıya sahip bir konumda bulunmuyor. Satın alınan veya madencilik İle üretilen Bitcoin’lerin bilgisayara kurulan dijital Bitcoin cüzdanında saklandığını dile getiren Kurt, Türkiye’de Blockchain AŞ. olarak kripto para dünyasında üç farklı alanda hizmet verdiklerini aktarıyor. ”CoinTurk bunun sadece medya ayağını oluşturuyor. Yanı sıra bitcoinadam.com ile en çok merak edilen konular arasında yer alan yatırım ve madencilik gibi konularda danışmanlık veriyoruz” diyen Kurt, ayrıca Blockchain AŞ. ‘nin bir diğer girişimi olan bitkapital.com ile de kripto para borsası olarak hizmet verdiklerini kaydediyor.

BLOCKCHAIN KAVRAMI.

Bitcoin’le birlikte son dönemde özellikle sıkça duyduğumuz bir diğer kavram ise ‘Blockchain ‘… Blockchain, İnsanların hiçbir aracıya gerek kalmadan mal, hizmet ve finans gibi sektörlerdeki ihtiyaçlarını karşılayabilmesini sağlayan teknolojik bir araç. Bitcoin gibi dijital paraların, Blockchain teknolojisiyle üretilen para türevleri olduğuna dikkat çeken Av. Kadir Kurtuluş, bunların temelinde veriyi dağınık bir şekilde kaydedip güvenlik zafiyetlerini de ortadan kaldırmak olduğunu söylüyor. Yani anık tek bir merkeze, tek bir kuruma ya da tek bir sunucuya ve kayıtlı veriye güvenmektense binlerce yerde kaydı tutulmuş ve asla değiştirilemeyecek velilerle güven sağlanıyor. Kurtuluş bu noktada, “Blok zinciri (blockchain) en genel anlamıyla banka İşlemlerini kamusal ve güvenli bir şekilde kaydeden ve doğrulayan dijital bir platform. Bu merkezi olmayan, kriptografi temelli çözümün banka İşlemlerini ve farklı endüstrilerin arka ofislerindeki yoğunluğu yeniden tanımlama potansiyeli var. Blok zinciri, banka işlemlerinin çoğunda gerekli olan üçüncü parti aracılara duyulan ihtiyacı ortadan kaldıracak” diyor.

KISA BİR TEKNİK ANALİZ

Teknik olarak bakıldığında ise AHL Forex Araştırma Uzmanı Muammer Demir, BTC fiyatlamalarında yükseliş potansiyelinin korunması ile birlikte önemli direnç seviyesi olan 2.466 seviyesinin geçilmesi durumunda 2.600 ve 2.870 direnç seviyelerinin takip edilebileceğini söylüyor. Olası geri çekilmelerde kısa vadeli 2.250 desteğin aşağı yönlü geçilmesi durumun- da, 2.160 ve 1.900 destek seviyeleri izlenebilir. “Teknoloji hisselerinde yaşanan satış dalgasının Ethereum ‘da fiyatlamaları baskılamaya devam ettiği görülüyor. Ethereum’un 16 Temmuz tarihinde 157.30 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Fiyatlamalarda kısa vadede yükseliş potansiyelinin korunması İle birlikte 254 direnç seviyesinin geçilmesi durumunda 292 seviyelerine kadar hareketin devamı görülebilir” diyen Demir, olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede önemli destek seviyesi olan 217.60 seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi durumunda 190 seviyesinin gündeme gelebileceğini söylüyor.

FİYATTAKİ ARTIŞ DUDAK UÇUKLATIYOR

Ocak 2017’den bu yana dolar yüzde 1 ,45, Euro yüzde 9,86, Sterlin yüzde 5, 72, Yen yüzde

3,63, BİST-100 yüzde 33,42 oranında artış gördü. Bu oranlara karşılık döviz piyasasının en

hareketli para birimleri olan Bitcoin yüzde 145, 14 yükselirken, Litecoin de yüzde 946,15 artışla dikkatleri üzerine çekti. Doların 3,57’yi gördüğü bugünlerde Bitcoin’in değeri 2 bin 386 dolar, TL cinsinden de 8 bin 512 TL oldu. Bitcoin’de yılın ilk gününden itibaren sürekli bir dalgalanma yaşandı. Son yedi ay içerisinde Bitcoin’in değeri sürekli yükselen bir grafik ortaya koydu.

“AB’NİN MEVZUAT ÇIKARMASINI BEKLİYORUZ”

Alphan Göğüş
BTCTrader CFOsu

“Bitcoin fiyatını etkileyen temel unsur Bitcoin’e olan inançtır. İnanç ile kast ettiğim, Bitcoin’in küresel olarak kabul gören ve dünyanın her yerinde, her türlü ürün ve hizmetin satın alınması için kullanılabilen bir para birimi olmasıdır. Bunun bugünden yarına olmasını beklemiyoruz. Ancak bu dönüşüm bir süreçtir. Bu süreç içerisinde bu hedefe destek niteliğindeki her gelişme fiyatı artırırken, bu hedefe ulaşmayı engelleyecek nitelikteki gelişmeler de fiyatı düşürür. örnek vermek gerekirse, eğer AB Parlamentosu, Bitcoin’in kullanımını düzenleyen bir mevzuat çıkarırsa, ki yakın zaman içerisinde AB’de bu konuda gelişmeler olacağını tahmin ediyorum, Bitcoin’in fiyatının yükselmesi bekleyebiliriz. Öte yandan, diğer tüm finansal araçlarda olduğu gibi Bitcoin fiyatında da zaman zaman köpükler oluşuyor. Yatırım amaçlı alım satım yapan kullanıcıların bu köpüklere dikkat etmesini tavsiye ediyoruz.”

“SİSTEM ‘YATIRIMCI 20’ KAVRAMINI YARATTI”

Levent Kurt

Cointurk Genel Yayın Yönetmeni

“Bitcoin ile birlikte artık internete bağımlı bir yatırımcılık şeklinden bahsedebiliriz. öyle ki, yatırımcılar artık 7/24, 365 gün çalışan kripto para borsalarında hiç olmadığı kadar zaman geçirmek ve piyasayı sürekli takip etmek zorunda. Değerindeki oynaklık, Bitcoin için bu alanda yeni bir yatırımcı davranış ve profili oluşturdu. Bilginin her şey olduğu bu çağda kripto para yatırımı yaparken kulaktan dolma bilgiler yerine bizzat araştırma yapmak, konuyla ilgili makale, haber ve dokümanlara erişmek, yabancı dillere, özellikle İngilizce’ye hakim olmak, tartışma platformlarında vakit geçirmek ve hatta hızlı ve kaliteli donanımlara sahip olmak gibi şartlar ve özellikler, ‘Yatırımcı 2,0’ olarak tabir edebileceğim yeni nesil yatırımcı profilinin özelliklerini oluşturuyor. Bu paralelde ‘Yatırımcı 2.0’lar hem bilgiye hakim olmak hem de teknolojiden, bilgisayar bilimlerinden ve internet teknolojilerinden anlamak zorunda. ”

“ASYA TALEBİ FİYATLAMADA ETKİLİ”

Muammer Demir
AHL Forex
Araştırma Uzmanı

“BTC, 2017 yılı içerisinde 6 Haziran tarihinde yeni zirve seviyesi olan 2.871 dolar bölgesini test etti. Yılbaşından bu yana dolar bazında yaklaşık yüzde 120 artış gösteren Bitcoin’de özellikle, Asya kıtasında artan talebin yükselişlerde etkisi olduğu görüldü. Teknoloji hisselerinde yaşanan sert satış algısının, birçok dijital para biriminde olduğu gibi Bitcoin fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği görülürken, Bitcoin hacminde yaşanan artıştan dolayı 1 Ağustos tarihinde para biriminin ikiye bölüneceği yönündeki resmi olmayan haberlerle birlikte, dijital para biriminde düşüşlerin ivme kazandığı görüldü. Ethereum ise yılbaşından itibaren yeni zirve seviyelerini test etmeye devam etti. 2015 yılında işlem görmeye başlayan Ethereum’un, 12 Haziran tarihinde en yüksek seviyesi olan 401.50 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. ”

“DELİL ÜRETEN UYGULAMA: COPYROBO”

Av. Kadir Kurtuluş
Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araş. Derneği YKB’si

“Türkiye’nin ilk ve halihazırda tüm dünyada kullanılan uluslararası Blockchain projesi Copyrobo’yu Hasan Kurtuluş liderliğinde 25 kişilik ekip ve dört yıllık bir çalışma ile tamamladık. Copyrobo, Bitcoin/Ethereum Blockchain teknolojisi ve nitelikli zaman damgası kullanılarak delil üreten bir uygulama ve Blockchain teknolojisi ile dünyanın delil üretme aracı olmaya da aday… Buna dünya noteri de diyebiliriz. Proje, şu aşamada fikri haklarının, mobil telefonlardan ve tek tıkla, dünya çapında korunmasını web ve mobil uygulamalarıyla sağlıyor. Copyrobo ile cep telefonunuzdan ya da web sitesinden tek tuşa basarak birkaç saniye içinde notere gitmeye gerek kalmaksızın; eser, proje, buluş, fikir, belge, fotoğraf, sözleşme, senaryo, beste, tasarım, ses kaydı gibi çalışmanızın tüm haklarının size ait olduğunu tüm dünyada kanıtlayan belgeye sahip oluyorsunuz. ”