Son dönemde dünyanın ilgisini çeken blockchain, bitcoin’den sonra teknolojinin geldiği önemli noktalardan biri olarak gösteriliyor. Öyle ki, önümüzdeki yıllarda banka, ekonomi ve hatta oy sistemlerinin dahi bu teknoloji üzerine kurulabileceği ifade ediliyor. Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği ülkemizde blockchain araştırmalarına yönelik çalışan ve yeni bir STK. Derneğin başkanı Av. Kadir Kurtuluş’tan çalışmalarına ilişkin bilgi aldık.

Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Av. Kadir Kurtuluş, derneğin 31 Mart’ta kurulduğunu ve amaçlarının blockchain konusunun hukukî zeminini hazırlamak ve mevzuatı uyarlamak olduğunu söylüyor. Kadir Kurtuluş şu an üyelik için birçok yerli ve yabancı şirketin üyelik için başvurduğunu ve kısa süre içinde bu başvuruların sonuçlanacağını aktarıyor. Bankaların da konuyla çok ilgili olduklarım kaydeden Kurtuluş, bankaları da üye olarak bünyelerine katmak istediklerini ifade ediyor. Kurtuluş’a devletin ilgisini de soruyoruz. Kurtuluş, devletin bu konuya yaklaşımını olumlu bulduğunu belirtiyor. Av. Kadir Kurtuluş’tan dernek çatısında neler yapmak
istediklerini öğreniyoruz. Kurtuluş, “Start-up, dijital para ve mevzuatla ilgili komiteler oluşturuyoruz. Biz start-up’ların çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Normalde fintech projelerinde devletten lisans almak gibi giriş engelleri varken, blockchain’de böyle bir engel yok” cevabını veriyor ve bu yıl içinde mevzuatla ilgili ve üyelerle ilgili çalışmaları bitirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekliyor. Kurtuluş ayrıca bu yıl içinde en az beş fintech projesine destek vermeyi ve bir iki Ar-Ge çalışması yapmak istediklerini vurguluyor. Diğer bir çalışmaysa Eylül’de blockchain’le ilgili bir uluslararası etkinlik düzenlemek.

Türk bankaları için özel blockchain ağı önerisi

Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Av. Kadir Kurtuluş, Türkiye’nin Şu anda dünyada fintech alanında önemli gelişmeler görüldüğünü ifade ediyor. Türkiye buna hızlı olabilecek bir toplum. Kadir Kurtuluş’un verdiği bilgiye göre, Japonya’nın bitcoin’i resmen kabul etti ve kendileri de bu mevzuatı Şu an inceleyerek tercüme ediyor. Diğer bir örnek ise Dubai. Kurtuluş, bu ülkenin 2020’ye kadar bütün finansal altyapısını bitcoin’e geçirmek için yoğun yaptırım yaptığını dile getiriyor.

Kurtuluş, ülkelerimiz bankaları için özel blockchain ağlarının kurulabileceğine dikkat çekiyor ve bunun önemini Şu şekilde açıklıyor: “Normalde SWIFT sistemi üzerinden yapılan para transferleri bu özel ağlar üzerinden alınıp gönderilebilir. Bu öncü olmak noktasında bir adımdır. Burada yerel kalırsanız, ölürsünüz”. Tabii, blockhain’de güvenlik çekinceleri de söz konusu oluyor. Kurtuluş blockchain’de herhangi bir güvenlik bir sorunu bulunmadığını belirtiyor ve bu sistemde işlemlerin dağıtık (distributed) bir şekilde gerçekleştirildiğini söylüyor.