Blockchain geleceğine herkes hazır olmak zorunda
Türkiye’nin uluslararası ödüllü Blockchain projesi Proofstack (eski adıyla Copyrobo) ve BLASEA(Blockchain Association Eurasia) Rospatent’in (Rusya Patent Ofisi) özel daveti ile 16-17 Nisan 2018 tarihlerinde, İP ve blockchain teknolojileriyle ilgili iki ayrı sunum gerçekleştirdiler. Proofstack Kurucu Ortağı Kadir Kurtuluş; telif ve patente konu çalışmalar başta olmak üzere, tüm dijital kayıt işlemlerine uluslararası geçerlilik ve yasallık sağlayabilen blockchain temelli hizmetlerinden sunumunda bahsederken, BLASEA Başkan Yardımcısı Haşan Kurtuluş ise blockchain teknolojisi ile mümkün hale gelen AB Dijital Kayıt Birliği’ne benzer, Dünya Dijital Kayıt Birliği’ni blockchain teknolojisi temelinde, ilgili ülkeler ve kurumlar nezdinde kurma fırsatı ve ortak kripto para birimleri odaklı bir sunum gerçekleştirdi.
Blockchain ve İP konulu konferans, Rospatent öncülüğünde; Rus Dışişleri, Savunma, Ekonomi, Vergi, İletişim, Eğitim bakanlıkları, WIPO, Avrasya Patent Ofisi ve BRICS ülkelerinin Patent Ofisleri gibi kurumların desteğiyle Moskova’da gerçekleştirildi. Konferansın temel hedefi ise fikri ve sınai haklar özelinde blockchain teknolojisinin kullanım alanlarının belirlenmesi, yasal mevzuat ve yazılım geliştirme başta olmak üzere avantaj ve dezavantajlarının ortaya çıkarılması, ayrıca yeni çözümler için işbirliği ortamının oluşturulması oldu. Sunumunda, blockchain teknolojisi ve mevcut mevzuatlarının uyum zorluğuna işaret eden Kadir Kurtuluş, ”Milyonlarca kullanıcıya sahip kurumlar, geleceğin olası mevzuatlarına göre hareket edemeyeceklerinden, blockchain çözümleri noktasında hızlı ilerleme kaydedemiyor ya da başarısızlığa uğruyorlar. Bu noktada dünyada sadece Proofstack’in Android, İOS ve Web uygulamaları üzerinden, yasal yetkili otoriteleri ve blockchain protokollerini (BTC, ETH, LTC) tek bir platformda toplayarak, küresel ve yerel yasal deliller oluşturulmasına aracılık edebilmesi etkili bir çözüm” bilgisini verdi. BLASEA’nın yaptığı AB Dijital Kayıt Birliği’ne (elDAS,910/2014) alternatif Dünya Dijital Kayıt Birliği’nin blockchaintemelinde ilgili ülke ve özel kurumların ortaklaşa işbirliği ile oluşturulabilmesi fırsatı ve bu fırsata yönelik İstanbul’da düzenlenecek etkinlik de açıklamalarda öne çıktı. Blockchain’i, ‘küresel sistemin bağımsız güven otoritesi’ olarak tanımlayan Haşan Kurtuluş, sözlerine şöyle devam etti:
“Global ve birliksel projelerde kayıt birliğinin oluşturulabilmesi blockchain teknolojisi ile mümkün. Özellikle maliyet, insan kaynakları, knovv-hovv ve rekabet noktalarında sağlanabilen avantajlar veya azaltılan riskler nedeniyle, ülkelerin ve özel şirketlerin global ve birliksel projeler önceliğinde blockchain stratejisini oluşturması sağlıklı
ve uzun vadeli bir yol. Ülkeler veya özel şirketler nezdinde; hukuk, teknoloji, tecrübe, inovasyon ve netvvork bileşiminde BLASEA’nın işbirliklerine aracı ve yardımcı olmasını umuyor, bu amaçla kurgulanan İstanbul’daki “Blockchain: Dünya’nın Dijital Kayıt Birliği” etkinliğine hepinizi bekliyoruz.”